От нашия блог: Листно подхранване на зеленчуковите култури

Правилното торене на зеленчуковите култури е важно условие за постигане на висок и качествен добив. Освен чрез корена, растенията могат да усвояват хранителни вещества и чрез листата и стъблата си. Благодарение на тази своя способност, те се снабдяват с необходимите за тях макро- и микроелементи, които се внасят чрез листно торене.

Листното подхранване на културите може да се прилага през целия вегетационен период, като чрез него се внасят допълнителни хранителни вещества в лесно усвоима за растенията форма. Особено голям е ефектът, когато елементите в листните торове са в хелатна форма. При нея елементите са лесно разтворими, проникват през кутикулата на листата и усвояването им е най-пълно.

Подаването на минералните вещества става на малки дози и може да се съобрази с конкретната нужда на растението. Ефектът от листното подхранване настъпва много по-бързо (от 1 до 3 дни) в сравнение с почвеното подхранване.

Чрез листното торене могат много бързо да се преодолеят физиологични заболявания на растенията, причинени от недостиг или липса на даден хранителен елемент, за предотвратяване или бързо лечение на типични дефицити, предизвикващи хлорози, некрози, намален или затруднен растеж на зеленчуковите растения, както и за преодоляване на различни стресови условия.

Най-добре е пръскането на растенията да се извършва или рано сутрин, или привечер в спокойно време, когато въздушната температура е по-ниска, а влажността на въздуха – по-висока.

От голямо значение за успешното листно подхранване е спазването на препоръчаната доза за конкретно избраният листен тор.

Внасянето на листни торове може да се прилага в комбинация с растително защитни препарати.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.